Savremena galerija Subotica: Razgovor sa umetnikom Balažem Šarkanjem u sredu, 30.oktobra

Savremena galerija Subotica: Razgovor sa umetnikom Balažem Šarkanjem u sredu, 30.oktobra

Balaž Šarkanj, izvor: Savremena galerija Subotica

Objavio: Magločistač

28.10.2024

Kategorija: Subotica

U Savremenoj galeriji Subotica će u sredu, 30. oktobra, sa početkom u 18 časova, biti održan razgovor sa umetnikom Balažem Šarkanjem, autorom izložbe “Preko vode”.

“Balaž Šarkanj je umetnik mlađe generacije koji se prevashodno izražava u mediju skulpture. Uzimajući inspiraciju iz prirode, legendi i mitova Šarkanj oblikuje svoje ideje u skulptorskim materijalima koji prenose ove mitske priče svedenom estetikom i savremenim vizuelnim jezikom. Na izložbi se osim skulptura mogu videti i slike, grafike i crteži”, navodi se u pozivu.

Balaž Šarkanj je rođen 22. novembra 1991. godine u Orošhazi, a odrastao je u Horgošu. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Tömörkény István Gimnaziji i Srednjoj školi umetnosti u Segedinu, na odseku za vajarstvo. U periodu od 2012. do 2019. godine studirao je Fakultet umetnosti Univerziteta u Pečuju, takođe na odseku za vajarstvo gde je i diplomirao. Trenutno radi kao aktivni slobodni umetnik i predaje crtanje i vizuelnu kulturu u osnovnoj školi i osnovnoj umetničkoj školi u Komlu (Mađarska).

Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji (Horgoš, Kanjiža, Subotica) i inostranstvu – u Mađarskoj (Segedin, Šopron, Pečuj, Tata, Budimpešta, Solnok, Kečkemet, Balatonfured), Slovačkoj (Sođen, Revkomarom, Dunajska Streda), Rumuniji (Kluž, Kovasna) i Hrvatskoj (Jarčevac). Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.

Dela u javnim prostorima

2013. Grb Horgoša, Horgoš (Srbija)
2018. Glava zmaja I, Lendava (Slovenija)
2019. Glava zmaja II – Hommage a Pierre Székely Péter, Egerág
2022. Memorijalna ploča Dr. Sinkovity Imre, Zoološki vrt “Palić” (Srbija)

Razgovor će se odvijati na mađarskom jeziku, a moderator večeri će biti Miroslav Jovančić, kustos izložbe.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.