Pastor: Prihvatio bih da budem gradonačelnik Subotice ako građani tako odluče

Pastor: Prihvatio bih da budem gradonačelnik Subotice ako građani tako odluče

Balint Pastor, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

28.05.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da bi prihvatio da bude gradonačelnik Subotice ukoliko građani odluče da ova stranka treba da vodi grad.

„Prihvatio bih taj zadatak i izazov, uprkos tome što sam trenutno poslanik u republičkom parlamentu“, rekao je Pastor za Panon RTV.

On je naveo da bi u tom slučaju morao da se odrekne mandata u Beogradu, jer su po zakonu te dve funkcije nespojive.

„Ako Subotičani žele da grad ima gradonačelnika koji je lokalpatriota, i ako žele da razvijamo Palić, da razvijamo mesne zajednice, da sačuvamo duh grada i njegova stara zdanja, onda nema drugog puta nego da u nedelju glasaju za Savez vojvođanskih Mađara“, kazao je Pastor.

Kada su u pitanju odnosi Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, on je ponovio da ova koalicija funkcioniše i da će ona funkcionisati.

„Međutim, sada je na lokalnim izborima kakva će biti koalicija, koja stranka će biti jači član u koaliciji, jer će ta stranka dati gradonačelnika“, rekao je Pastor.

On je poseban naglasak stavio na očuvanje zaštićenog gradskog jezgra u Subotici, i istakao da je zahvaljujući aktivnostima ove stranke odlukom Vlade Srbije zaštićena Ulica braće Radić, a da je u planu zaštita još jednog broja ulica u centru grada.

„To je naš uspeh. U zaštiti spomenika kulture postoje dva pravca: jedan koji je gradsko rukovodstvo zastupalo do 2020. godine i koji kaže da postoje određeni vredni objekti. Što znači da je pojedinačni objekat zaštićen, ali ne i onaj pored njega koji može da se sruši. Onda ponovo sledi zaštićeni objekat i to na kraju izgleda kao usta u kojima nedostaju pojedini zubi“ rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, od 2020. godine predstavnici SVM-a su rekli da je potrebno zaštiti ulice, zaštiti jedinstvenu celinu jer žele da sačuvaju atmosferu i duh Subotice. 

„Ako to želimo onda je nedopustivo da imamo lepo secesijsko zdanje, a nakon njega neku betonsku gromadu, posle koje dolazi neka staklena zgrada, pa ponovo neka neogotika. Nažalost, pošto je do 2020. godine to bila koncepcija, nepovratno su do tada ugrožene neke vrednosti Subotice, jer postoje ulice u kojima je to tako funkcionisalo, a nije bilo dobro“, smatra Pastor.

„U Ulici braće Radić ništa ne može da se ruši, obnavlja ili dograđuje bez dozvole Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kutlure. U tu kategoriju spada i Petra Drapšina, Frankopanska ulica, Tolstojeva, kao i ulica Henrika Sjenkijevića“, istakao je.

Prema njegovim rečima, u tim ulicama postoje objekti koji predstavljaju spomenike kulture, ali u njima su već počele da se grade višespratnice.

Rekao je i da oni nisu protiv višespratnica, ali da se zna gde one treba da se grade, i da je to tako u svakom gradu.

„Mi u Subotici imamo brojne istorijske znamenitosti i ne treba da se razruši grad, već da se sačuva njegov duh. Ukoliko bi oslabio uticaj Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici to bi za posledicu imalo da bi ovi napori ostali bez podrške i vratili bi se u period pre 2020. godine kada je praktično, osim Gradske kuće, Sinagoge i Rajhl palate, sve moglo biti porušeno“, smatra Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara samostalno izlazi na izbore u 23 lokalne samouprave.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.