Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman u poseti Subotici: Dobri odnosi Srbije i Hrvatske su prioritet

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman u poseti Subotici: Dobri odnosi Srbije i Hrvatske su prioritet

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

19.07.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je danas prilikom posete hrvatskoj zajednici u Subotici izrazio nadu da će i sa novim rukovodstvom Vlade Srbije imati otvoren i konstruktivan dijalog koji će dovesti do pozitivnih pomaka kada je u pitanju rešavanje otvorenih pitanja između dve države.

On je rekao da je rešavanje pitanja iz prošlosti važno za odnose između dve države i za jačanje položaja Hrvata u Vojvodini, što će biti i tema današnjeg sastanka u Novom Sadu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Gordan Grlić Radman i Jasna vojnić, foto: NJ/Magločistač

„Politička volja postoji samom činjenicom da smo preuzimajući ove funkcije preuzeli i određenu odgovornost za unapređenje bilateralnih odnosa. Srbija je na putu ostvarivanja članstva u Evropskoj uniji, a jedna od važnih evropskih vrednosti je promocija regionalne stabilnosti, jačanje i očuvanje dobrosusedskih odnosa“, naveo je Grlić Radman u Hrvatskom domu Matica.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i zastupnica u Hrvatskom Saboru Jasna Vojnić rekla je da bilateralni susreti između dve države nemaju alternativu, ukoliko i Srbija i Hrvatska zaista žele dobre odnose.

„Hrvati u Srbiji zaista mogu biti konstruktivni učesnici ovog društva, možemo pomoći Srbiji oko pristupnih pregovora za članstvo u EU. Dobri odnosi dve države nama su prioritet, a sigurna sam da je to u cilju i obe države. Susedi moraju imati dobre odnose, jer jedni drugima puno možemo pomoći“, ocenila je.

Foto: NJ/Magločistač

Ona je podsetila da je nakon izgradnje Hrvatskog doma Matica u Subotici, Vlada Hrvatske finansirala i izgradnju i rekonstrukciju hrvatskih vrtića, kao i izgradnju sedam Matica u mestima gde žive Hrvati.

Takođe, smatra i da je velika stvar da se njihov glas može čuti u Hrvatskom saboru što se, kako ističe, prvi put dešava u istoriji.

„U proteklim mesecima smo zaista počeli rešavati otvorena pitanja i sigurna sam da će biti puno plodova. Sa ministrom smo razgovarali i oko zastoja u primitku hrvatskog državljanstva, otimanja kulturne baštine, vidljivosti Hrvata u Srbiji, izazova hrvatske manjine u 12 država“, kazala je Vojnić.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je istakao da je najveće postignuće koje je ova stranka ostvarila – „skidanje stigme sa Hrvata kao eventualnih neprijatelja našeg društva i dekonstrukcija negativnih stereotipa koji postoje o Hrvatima u Srbiji“.

„Vidimo da su građani počeli da doprinose u radu hrvatskih institucija, raznih organizacija i udruženja, da iskazuju interes za očuvanje svog identiteta. Mi kao zajednica uspeli smo kroz participaciju u određenim društvenim procesima ostvarivati rezultate“, naveo je.

„DSHV nije politička stranka foteljaša niti je agencija za zapošljavanje“, rekao je Žigmanov i dodao da su politička organizacija koja hoće da učestvuje u procesima u kojima se donose odluke, da hoće ravnopravnost i jednakost za predstavnike hrvatske zajednice.

Hrvatski dom Matica, foto: NJ/Magločistač

Spomenuo je i mogućnost konkurisanja na IPA projektima između Hrvatske i Srbije za izgradnju vodovodne mreže u selu Tavankut čiji meštani više od 15 godina tokom letnjih vrućina i povećane potrošnje bunarske vode neretko ostaju bez vode, kao i pokretanje Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom pozorištu Subotica.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman je osim posete Hrvatskom doma Matica, za čiju izgradnju je Vlada Hrvatske izdvojila 2 miliona evra, posetio i subotičke hrvatske vrtiće „Marija Petković – Sunčica“ u Subotici i vrtić „Anđeli čuvari“ u Tavankutu, za čiju je rekonstrukciju izdvojeno oko milion evra.

On će u toku dana, kako je najavio, posetiti i kuću hrvatskog Bana Jelačića na Petrovaradinu koja je obnovljena zajedničkim sredstvima Vlade Hrvatske i Vlade Srbije.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.