DZVM: Kašnjenje udžbenika na mađarskom jeziku ozbiljno krši prava učenika

DZVM: Kašnjenje udžbenika na mađarskom jeziku ozbiljno krši prava učenika

Izvor: DZVM

Objavio: Magločistač

24.10.2024

Kategorija: Politika

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM), kako su saopštili iz ove stranke, “sa zaprepašćenjem i ogorčenjem” posmatra ponovno kašnjenje udžbenika na mađarskom jeziku u srpskom obrazovnom sistemu.

Iz DZVM-a podsećaju da je na početku godine bilo obećano da će nedostajući udžbenici stići do oktobra, ali da i na polovini prvog polugodišta školske godine knjige i dalje postoje samo na nivou obećanja. 

“Našim učenicima nije obezbeđen odgovarajući nastavni materijal, što ozbiljno ugrožava njihovo pravo na obrazovanje i uspeh u školovanju. Neprihvatljivo je da učenici na mađarskom nastavnom jeziku i njihovi roditelji iz godine u godinu postaju žrtve srpskog državnog obrazovnog sistema. Dok njihovi vršnjaci na srpskom jeziku dobijaju odgovarajuće udžbenike, roditelji učenika koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku su primorani da o svom trošku prave kopije ili da čekaju da udžbenici eventualno stignu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz DZVM-a navode da zbog ove situacije neke institucije vraćaju novac za udžbenike, ali time, zaključuju iz ove stranke, samo dodatno povećavaju haos jer nijedna kompenzacija ne može nadoknaditi izgubljeno vreme i zaostatke u napredovanju učenika.

A sve to se dešava, konstatuju iz DZVM-a, dok Savez vojvođanskih Mađara (SVM) čini deo Vlade Srbije, ima državnog sekretara za obrazovanje, pokrajinskog sekretara za obrazovanje i potpunu kontrolu nad Mađarskim nacionalnim savetom (MNS), te pitaju – gde su rezultati?

“Zašto ništa ne preduzimaju kako bi obezbedili dostojne uslove za obrazovanje učenika na mađarskom jeziku? Pozivamo Aniku Jeras i obrazovne vlasti da odmah preduzmu mere i reše ovu neodrživu situaciju! Neprihvatljivo je da učenici na mađarskom nastavnom jeziku iz godine u godinu budu tretirani kao građani drugog reda u obrazovanju. Ako država nije sposobna da obezbedi udžbenike, neka bar transparentno upravlja situacijom i obezbedi pravdu za roditelje i učenike”, zahtevaju iz ove stranke, te zaključuju:

“Ne možemo dopustiti da obrazovanje budućih generacija postane žrtva ovakvog organizacionog i birokratskog haosa. Obezbeđivanje obrazovanja na maternjem jeziku za ove mlade ljude nije luksuz, već osnovno pravo koje mora biti poštovano!”.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.