DSHV: Verujemo da će Tonino Picula odgovorno vršiti dužnost izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju

DSHV: Verujemo da će Tonino Picula odgovorno vršiti dužnost izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

23.10.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je danas uverenje da će novoizabrani izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, evroposlanik iz Hrvatske Tonino Picula, odgovorno vršiti svoju novu dužnost.

„Kao izvjestitelj za Srbiju, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji dolazi iz redova socijaldemokrata i ima dugo i bogato političko iskustvo, imat će veoma značajnu ulogu u formuliranju politika Europske unije prema Srbiji. Vjerujemo da će istu odgovorno obnašati, da će kao vrstan poznavatelj prilike u ovom dijelu Europe svojim stavovima i postupanjima pozitivno pridonositi ubrzanju europskih integracija Srbije te da ovdašnji negativni apriorni stavovi i iste takve predrasude spram Hrvata, napose raširene u dijelu medija i javnosti, neće ostavljati posljedice kako na sam njegov rad, tako i na ishode njegova djelovanja“, navodi se u saopštenju za javnost.

DSHV, kao demokršćanska stranka koja visoko ceni evropske vrednosti i posvećeno desetlećima radi na evrointegracijskim procesima, ističe dalje da je od ključne važnosti da Srbija nastavi predano sprovoditi sve potrebne društvene reforme, naročito one koje osiguravaju trajnu institucionalnu zaštitu svih manjinskih zajednica, uključujući i hrvatsku u Republici Srbiji.

„Za pohvaliti je dosadašnje napore institucija Republike Srbije, posebice predsjednika Republike Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Miloša Vučevića, u kreiranju ozračja koje osigurava manjinskim narodima, pa tako i Hrvatima, što aktivnije sudjelovanje u političkom, društvenom i kulturnom životu države“, navode iz DSHV-a.

Oni dalje konstatuju da postoje povremeni izazovi na političkoj sceni i dnevno-politički događaji „koji znaju imati negativne značajke“, ali i da su reformski procesi i institucionalni okvir dugoročniji i dublji po svom značaju, te da će u tom smislu DSHV i nadalje nastojati da hrvatska zajednica u Srbiji ostane neizostavan činilac u širem procesu evropskih integracija zemlje.

„Kao pouzdan partner vladajuće stranke i državnih institucija, DSHV će kao autonomni politički subjekt nastaviti aktivno surađivati kako s domaćim, tako i s tijelima međunarodnih institucija, što znači i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Republiku Srbiju Toninom Piculom, u cilju osiguranja boljeg položaja Hrvata u Srbiji, ali i općeg prosperiteta države na njezinom europskom putu“, zaključuje se na kraju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.