Direktor RTV-a Goran Karadžić u poseti SVM-u: Od septembra kvalitetnija programska ponuda na jezicima manjina

Direktor RTV-a Goran Karadžić u poseti SVM-u: Od septembra kvalitetnija programska ponuda na jezicima manjina

Goran Karadžić i Balint Pastor, foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

12.07.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Goran Karadžić izjavio je danas u Subotici prilikom sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balintom Pastorom da je od septembra u planu kvalitetnija programska ponuda na ovom javnom servisu koji emituje program na 16 manjinskih jezika.

„RTV je nedavno dobio novu zgradu što nam daje jednu energiju i novi elan. Verujem da će nova televizijska i radijska sezona od septembra doneti boljitak, kako na srpskom tako i na svim drugim jezicima na kojima emitujemo, da ćemo imati bolju i kvalitetniju programsku ponudu“, naveo je Karadžić u sedištu SVM-a.

Goran Karadžić, foto: Magločistač

On je podsetio da RTV obezbeđuje informisanje svim građanima Vojvodine na njihovom maternjem jeziku i da je jedan od najprisutnijih jezika na kojima se emituje program – mađarski jezik.

„Uveren sam da ovakvi razgovori mogu da donesu boljitak, i ako postoji bilo šta u našem radu što možemo da promenimo da to bude bolje. Nema sumnje da poboljšanja mogu da se dogode i da ćemo na tome raditi“, poručio je Karadžić.

Dodao je da će nastojati da RTV dovede na najviši nivo gledanosti u pokrajini.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor je istakao da je ovoj stranci od izuzetnog značaja da pripadnici nacionalnih manjina, pa i mađarska manjina, imaju garantovano pravo na informisanje na maternjem jeziku, što se odnosi na štampane medije ali i na elektronske medije, na radio i televiziju.

Balint Pastor, foto: Magločistač

„U interesu nam je da RTV kao jedan od dva javna servisa u Srbiji emituje program na mađarskom jeziku i da taj program bude takav da, osim informativnih emisija bude i dečijih programa, naučnih, sportskih, i programa iz oblasti ekologije“, naveo je.

Prema njegovim rečima, RTV ima i ljudske kapacitete, tradiciju i znanje da te zadatke obavi a da će ih ova stranka u tome podržati.

„Zadovoljni smo i sa programom i sa onim stremljenjima koje je iskazivao i direktor, znamo da je jako izazovno održati nivo informisanosti manjinskih zajednica. Vidimo u direktoru iskrenog partnera i vidimo da su moguća i poboljšanja u narednom periodu“, ocenio je Pastor.

RTV ima dopisništva na mađarskom jeziku u Subotici, Senti i Kanjiži.

Goran Karadžić je najavio da će u narednom periodu posetiti i druge nacionalne zajednice u Vojvodini kako bi se upoznao sa njihovim radom.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.