Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara: Pastor je u zabludi

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara: Pastor je u zabludi

DZVM

Objavio: Magločistač

25.10.2024

Kategorija: Politika

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) reagovala je danas na izjavu lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Balinta Pastora – da najavljena rekonstrukcija republičke vlade neće negativno uticati na vojvođansku mađarsku zajednicu jer će SVM zadržati svoje državne sekretare – ocenjujući da se radi o zabludi, ali i neosetljivosti prema interesima zajednice.

“Prvi i najvažniji problem je što dr Pastor Balint izjednačava vojvođansku mađarsku zajednicu sa SVM-om. Ovo je ozbiljna činjenična greška! Vojvođanska mađarska zajednica je mnogo šira i raznolikija nego što to rukovodstvo SVM-a želi da prizna. Interesi zajednice ne mogu se svoditi na dobijanje državnih sekretarskih pozicija, koje očigledno služe samo jednoj uskoj, privilegovanoj grupi ljudi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Pastorove izjave, dodaje se, jasno je da je rukovodstvu SVM-a važnije zadržavanje pozicija moći i funkcija u Vladi Srbije nego rešavanje stvarnih problema zajednice.

Iz DZVM-a, pak, pitaju: gde su konkretni koraci za zaustavljanje odlaska mladih? Šta je sa ekonomskim razvojem, egzistencijom ljudi, stvaranjem radnih mesta, razvojem komunalne infrastrukture, proporcionalnim zapošljavanjem, zvaničnom upotrebom jezika, udžbenicima na mađarskom jeziku, podrškom prosvetnim radnicima, pomoći poljoprivrednicima, sa pravom vojvođanskom mađarskom autonomijom, šta je sa usvajanjem zakona o finansiranju Vojvodine, šta je sa suzbijanjem sve veće korupcije i nazadovanjem u procesu evrointegracija?

“Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) odlučno odbacuje ovakvu arogantnu politiku SVM-a koja samo brani svoje privilegije! Mi u DZVM-u verujemo da vojvođanska mađarska zajednica zaslužuje političko zastupanje, koje se ne fokusira samo na partijske pozicije, već na dobrobit zajednice. Vreme je da rukovodstvo SVM-a shvati: nije najvažnije zadržavanje funkcija, već služenje zajednici”, zaključuje se na kraju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.