U Subotici beležen Svetski dan „Pokrenimo srce“: Kako da pokrenete srce i sopstvenim rukama spasite nečiji život

U Subotici beležen Svetski dan „Pokrenimo srce“: Kako da pokrenete srce i sopstvenim rukama spasite nečiji život

Foto: Dom zdravlja Subotica

Objavio: Magločistač

16.10.2024

Kategorija: Subotica

Dom zdravlja Subotica i zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći desetu godinu zaredom obeležili su Svetski dan „Pokrenimo srce“, koji se svake godine obeležava 16. oktobra.

Dr Mihaela Budimski Soldat istakla je da se iznenadni gubitak svesti uz prestanak rada srca i disanja se može dogoditi bilo gde, bilo kada i bilo kome.

“Iako je najčešći u kućnim uslovima, dešava se i na javnim mestima, na ulici, radnom mestu, sportskim terenima tokom fizičkog napora… Jedna od deset osoba preživi. Rano započinjanje KPR-a od strane laika povećava preživljavanje dva do tri puta”, navela je.

Foto: Dom zdravlja Subotica

Prema njenim rečima, vrlo mali broj osoba koje su doživele srčani zastoj dobija ovu vitalnu pomoć na vreme kako bi im se spasio život.

“Podaci o incidenci srčanog zastoja se beleži i proučava u SHMP deset godina, od kada se SHMP Subotica priključila EuReCa programu Evropskog Resuscitacionog Saveta a u saradnji sa Resuscitacionim Savetom Srbije. Prema dobijenim podacima incidenca srčanog zastoja u Subotici je 170 na 100.000 stanovnika. Drugim rečima, srčani zastoj se dešava svaki drugi, treći dan”, istakla je Budimski Soldat.

U cilju unapređenja kvaliteta zbrinjavanja ovih pacijenta, tokom decenijskog EuReCa programa, u kontinuitetu se sprovode različite aktivnosti u vidu edukacije svih zaposlenih u SHMP kroz kurseve Resuscitacionog Saveta Srbije o zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata.

“Paralelno su rađene edukacije građana kroz različite manifestacije koje su svake godine i medijski bile propraćene. Naša služba raspolaže najsavremenijom opremom u Srbiji koja u potpunosti prati Evropske standarde a samim tim i zbinjavanje najkritičnijih pacijenata kojima se borimo za život”, poručila je Budimski Soldat.

Glavni medicinski tehničar Žolt Sendi ističe da je cilj ovogodišnje manifestacije da kroz obuke zaposlenih u društveno odgovornim kompanijama, kroz aktivnosti „Kids save life“ u školama i vrtićima, definišu situacije sa životno ugrožavajućim stanjima u kojima je učešće laika od krucijalnog značaja do pristizanja njihovih ekipa i ranog započinjanja osnovnih mera životne podrške (BLS). 

“Odziv škola ka edukacijama je izuzetan. Počeli smo sa kratkim informisanjem dece u vrtićima, kojima je program prilagođen uz bajkovit prikaz srčanog zastoja koji prezentuje jedan Meda”, naveo je.

Ove nedelje su zaposleni uradili edukaciju trećih razreda u Gimnaziji “Svetozar Marković” i za samo nedelju dana kroz obuku je prošlo više od 300 dece, sa ciljem da se edukacija sprovede u svim školama u Subotici i vangradskim naseljima kako bi zajedno uvežbali kako da pokrenemo srce.

“Pozivamo vas da se odazovete našim aktivnostima  da zajedno sa nama naučite kako da pokrenete srce i sopstvenim rukama spasite život”, poručio je Sendi.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.