Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma: Žrtve su u temelje naše slobode ugradili svoje živote

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma: Žrtve su u temelje naše slobode ugradili svoje živote

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

10.10.2024

Kategorija: Društvo , Subotica

Danas je na Trgu žrtava fašizma u Subotici održan komemorativni skup povodom 80 godina od oslobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svetskom ratu 1944. godine, nakon čega su položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je 10. oktobar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Subotice i da su na današnji dan pre 80 godina borci subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije oslobodili Suboticu od fašističkog okupatora.

Stevan Bakić, foto: NJ/Magločistač

„U danu kada je ovaj grad izvojevao dugo priželjkivanu slobodu, u okršaju na Železničkoj stanici je smrtno ranjen komandant subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak“, podsetio je.

On je rekao da su najviši ideali 7.000 građana Subotice koji su izgubili svoje živote bili sloboda, ravnopravnost svih naroda, i njihovo pravo da budu svoji na svome.

„Naša je obaveza da odamo počast žrtvama koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote i da položimo vence na njihove grobove“, poručio je Bakić.

Podsetio je da je monstruozna ideologija zla i razaranja utemeljene na mržnji i zločinu narodima sveta odnela ogroman broj žrtava, te „da i danas postoje pokušaji revizije Drugog svetskog rata, nastojanja da se fašizam preobrazi u neke druge oblike i ideologije, zlodela i nasilja“.

„Zato je veoma važno da ukažemo na opasnost od povampirenja tih ideologija, ali i da ne dozvolimo pokušaje prekrajanja činjenica i falsifikovanje istorije – da laž pobedi istinu“, ocenio je Bakić.

Dodao je da je važno da mlade generacije formiraju zdrav i kritički stav prema tom istorijskom događaju kroz sagledavanje njegovog realnog značaja, ističući da mladi moraju da shvate da zlo ne poznaje granice.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Subotici Aleksandar Toković rekao je da je 80 godina slobode veličanstven dan za Suboticu.

Aleksandar Toković, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

„Naša poruka je da buduće generacije treba da rastu u miru i slobodi“, naveo je.

Istakao je da su ove godine organizovali i literarni konkurs a da je akcenat bio na mladim generacijama koje moraju da cene slobodu i da znaju šta ona znači u okruženju gde imamo mnogo ratnih sukoba.

„Mladi su pisali poeziju i prozu, i ponosni smo na to na koji način su prihvatili taj izazov“, kazao je Toković.

Venci su kasnije u toku dana položeni i na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi u Subotici.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.