Peter Sedlar imenovan za novog lokalnog ombudsmana opštine Bačka Topola

Peter Sedlar imenovan za novog lokalnog ombudsmana opštine Bačka Topola

Peter Sedlar, foto: MS/Magločistač

Objavio: Magločistač

09.10.2024

Kategorija: Bačka Topola , Politika

Dosadašnji načelnik Opštinske uprave Bačka Topola, Peter Sedlar, izabran je za novog zaštitnika građana opštine Bačka Topola na juče održanom zasedanju odbornika Skupštine opštine Bačka Topola, a na osnovu predloga koji je Skupštini dostavilo 27 odbornika vladajuće koalicije.

Miladinu Nešiću, koji je bio zaštitnik građana Bačka Topole od ustanovljenja te institucije u ovoj opštini, istekao je mandat na tu funkciju, što se nezvanično poklopilo i sa njegovim odlaskom u penziju.

Foto: MS/Magločistač

Sedlar je po struci diplomirani pravnik, sa prebivalištem u bačkotopolskom naselju Pobeda, a funkciju lokalnog ombudsmana obavljaće u narednih pet godina.

U Opštinskoj upravi je zaposlen od 1992. godine, a tokom dvodecenijske karijere obavljao je poslove sekretara Skupštine opštine, zatim načelnika Službe za skupštinske poslove, potom komunalnog inspektora, šefa Odseka za opštu upravu, kao i Načelnika odeljenja za građevinarstvo, stambeno-komunalne poslove, poljoprivredu, privatno preduzetništvo i imovinsko-pravne poslove, a od 2004. godine Sedlar se nalazi na mestu načelnika Opštinske uprave Bačka Topola.

Kako se navodi u obrazloženju predloga za njegovo postavljanje na ovu funkciju, on se tokom 20 godina rada u opštini, “zalagao za dobar i kvalitetan rad uprave, što je u izveštajima podnetim Skupštini opštine za navedeni period i potvrđeno”.

“Uživa moralni integritet i nije krivično osuđivan, niti se protiv njega vodi krivični postupak i poseduje profesionalno iskustvo na poslovima u oblasti pravne nauke”, navodi se u predlogu.

Zahvaljujući inicijativi nekadašnjeg predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Bačkotopolčanina Šandora Egerešija, Bačka Topola je bila prva opština u Srbiji koja je 1. aprila 2003. godine ustanovila instituciju Lokalnog ombudsmana, koja se prvobitno zvala – Građanski branilac.

Ova institucija kao nezavisan i samostalan organ treba da štiti prava građana i građanki i kontroliše rad svih organa, organizacija i preduzeća čiji je osnivač Opština Bačka Topola, a kojima su poverena javna ovlašćenja. Lokalni ombudsman se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih, građanskih i manjinskih prava i sloboda.

Opozicija kritikovala način izbora ombudsmana

Premda, kako su naglasili, nemaju ništa lično protiv novoimenovanog lokalnog ombudsmana i smatraju ga kompetentnim za obavljanje te funkcije – odbornici opozicionih stranaka u bačkotopolskoj Skupštini opštine kritikovali su način izbora kandidata.

Aleksandar Bajić, foto: MS/Magločistač

“Iako Statut predviđa da je ovakav izbor moguć, mi smatramo da je on trebalo da bude transparentniji, jer bi se na taj način možda pojavio i neki bolji kandidat, koji bi kvalitetnije i nezavisnije zastupao interese građana”, izjavio je za Magločistač odbornik liste “Bačka Topola prekosutra”, Aleksandar Bajić.

S druge strane, predsednik opštine Bačka Topola, Adrian Satmari (SVM), ne vidi ništa sporno u načinu izbora lokalnog ombudsmana i smatra da je za ovu funkciju ponovo odabrana odgovarajuća osoba.

Satmari se zahvalio dosadašnjem zaštitniku građana, Miladinu Nešiću, na profesionalnom radu i istakao da je njegov stav bio da Bačka Topola treba i dalje da ima Lokalnog ombudsmana, a da je Sedlar odgovarajući kandidat za tu funkciju:

Adrian Satmari, foto: MS/Magločistač

“Sa Peterom Sedlarom smo sarađivali izuzetno konstruktivno u proteklom periodu i siguran sam da će tako biti i u buduće i da će saradnja sa stanovništvom, ali i sa organima opštine i javnim preduzećima i ustanovama biti još bolja i na još višem nivou. Smatrali smo da ovo mesto ne treba ostati nepopunjeno jer je institucija Lokalnog ombudsmana osnovana upravo u opštini Bačka Topola”, rekao je Satmari za Magločistač.

Na pitanje novinarke o popunjavanju radnog mesta pomoćnika lokalnog ombudsmana, koje je predviđeno novom sistematizacijom rada, Satmari je odgovorio da će to mesto za sada ostati prazno.

“Prethodni ombudsman nije imao pomoćnika, a u narednom periodu ćemo videti da li će za njim biti potrebe i da li će se pronaći osoba odgovarajuća za tu funkciju”, odgovorio je Satmari.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.