U Horgošu u toku realizacija prekograničnog projekta smanjenja zagađenja reke Tise

U Horgošu u toku realizacija prekograničnog projekta smanjenja zagađenja reke Tise

Izvor fotografije: Fejsbuk stranica "Potiski Vodovodi - Tisza Menti Vizmuvek DOO"

Objavio: Magločistač

27.09.2024

Kategorija: U fokusu

Preduzeće “Potiski Vodovodi – Tisza Menti Vizmuvek” d.o.o. iz Horgoša realizuje, u okviru Interreg VI-A IPA Mađarska-Srbija programa, projekat “Prečišćavanje otpadnih voda kroz prekograničnu saradnju uz reku Tisu” (Wastewater treatment cross-border cooperation by Tisa river).

Njegov cilj je zaštiti biodiverziteta i smanjenje zagađenosti prirode u županiji Čongrad-Čanad u Mađarskoj, odnosno u Severnobanaskom i Južnobačkom upravnom okrugu u Srbiji, a partneri u sprovođenju projektnih aktivnosti su opština Algyő i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

“Partneri imaju mrežu koja pokriva preko 100 kilometara kanalizacije/odvodne kanalizacije. Otpadne vode se ispuštaju u zemljište i Tisu, što čini ovu reku glavnim izvorom zagađenja. Pored toga, klimatske promene negativno utiču na kanale, jer dolazi do začepljenja i preopterećenja kanala. Cilj partnerstva je zaštita vode Tise, smanjenje zagađenja životne sredine i sprečavanje da otpadne vode dospeju u tlo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Projektne aktivnosti su započele 1. jula ove godine, a planirani rok implementacije projekta je 24 meseca, do 30. juna 2026. godine.

Program Interreg VI-A IPA Mađarska-Srbija se sprovodi u finansijskim okvirima Evropske unije za period od 2021. do 2027, a u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) koji na osnovu „podeljenog sistema upravljanja“ zemalja učesnica, Mađarske i Srbije, podržava projekte saradnje organizacija koje se nalaze u programskom području – mađarskim županijama Čongrad-Čanad i Bač Kiškun, i srpskim teritorijama koje obuhvataju Bačku, Banat, i Srem.

Program pomaže razvoju stabilnog i kooperativnog regiona i opštem kvalitetu života u pograničnom regionu, omogućavajući ekonomsku saradnju organizacija iz dve zemlje, negovanje zajedničkog identiteta, kulturnog i istorijskog nasleđa pograničnog regiona, kao i očuvanju životne sredine, održivosti i bezbednosti.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.