Pastor: SVM se protivi ponovnom uvođenju služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji

Pastor: SVM se protivi ponovnom uvođenju služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

24.09.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da se njegova stranka protivi ponovnom uvođenju služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji.

On je rekao za Subotički mađarski radio da bi redovno služenje vojnog roka trajalo 75 dana i da se SVM ni najmanje ne raduje tome što je ovo pitanje ponovo na dnevnom redu, prenosi Panon RTV.

„Predsedništvo i Savet SVM-a je na sednici održanoj 16. septembra dugo raspravljalo o ovoj temi i zaključilo da će naredne mesece iskoristiti za to da pokušaju da postignu takve olakšice koje su prihvatljive za mađarsko stanovištvo, s obzirom da ne mogu da spreče donošenje zakona. U parlamentu i bez poslanika SVM-a postoji većina za prihvatanje ovog predloga“, naglasio je Pastor.

On je podsetio da je 2010. godine u parlamentu Srbije pozdravio ukidanje služenja obaveznog vojnog roka.

„Stalni vojni rok imaju i zemlje u okruženju, pa i u Evropi. Srbija je proteklih godina bila vojno neutralna zemlja, a stav SVM-a je da Srbija treba da se priključi NATO savezu“, smatra Pastor.

On je istakao da neće doći do rata na prostoru Srbije, i da Vlada nije zbog situacije na Kosovu predložila uvođenje redovnog služenja vojnog roka, već zbog trendova u regionu.

„Razumemo zbog čega je predsednik Srbije predložio uvođenje obaveznog vojnog roka, ali SVM se ipak tome ne raduje jer može da doprinese odlasku ovdašnjih Mađara“, ocenio je Pastor.

Dodao je da će nastojati da pronađu mogućnost da se vojni rok ne služi isključivo u kasaranama.

SVM će sa druge strane podržati rebalans budžeta, rekao je Pastor i dodao da će oko 20 velikih infrastrukturnih projekata u Vojvodini biti realizovano zahvaljujući tome, i da se ta ulaganja odnose na železnicu, javne saobraćajnice, granične prelaze, ali i bolnice.

„Povećanje budžeta za više od 132,5 milijarde dinara donosi i veće iznose za porodični dodatak, te je zbog toga predložena i izmena Zakona o podršci porodicama sa decom“, naveo je Pastor.

On je ocenio da je posebno podsticajno da se ovo dešava po ugledu na primer iz Mađarske.

„Dodatak nakon prvog deteta je pola miliona dinara, za drugo dete 600.000 dinara, za treće dete više od dva miliona, a za četvrto više od tri miliona dinara. Naravno, ko ima dete ili decu ne čini to u očekivanju materijalne koristi, ali smatram da je za porodice to svakako važno“, istakao je Pastor.

Dodao je da su povećana izdvajanja i za agrarni budžet, te da su poslednjih godina uvećane subvencije po hektaru i po drugim osnovama.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.