Bar-kod čitači po ceni većoj od mesečnog zakupa i druge stavke na spisku dodatih radova na akva-parku na Paliću

Bar-kod čitači po ceni većoj od mesečnog zakupa i druge stavke na spisku dodatih radova na akva-parku na Paliću

Foto: NJ/Magločistač

03.08.2024

Kategorija: Privreda , Subotica

Prevencija potapanja mašinskih sala uočenih tokom probnog rada, pumpe za prljavu termalnu vodu, sanacija puknutih kanalizacionih cevi, čišćenje tobogana koji su nekoliko godina stajali na kiši, suncu i snegu uz dolazak predstavnika turske kompanije da ih odobri za upotrebu, nabavka bar-kod čitača po ceni većoj od mesečnog zakupa – samo su deo dodatnih nepredviđenih radova na akva-parku na Paliću.

Izvođač radova na poslednjoj fazi izgradnje akva-parka na Paliću, preduzeće “Alex inženjering end konstrakšn” sa Novog Beograda, dostavilo je investitoru, “Park Paliću”, dva dokumenta tokom jula meseca ove godine o nepredviđenim radovima vrednosti 34,7 i 12,2 miliona dinara na objektu koji je u funkciji od avgusta prošle godine.

Portal Magločistač je putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio i dobio oba dokumenta od ovog preduzeća, a uz njih smo dobili i saglasnost nadzornog organa, preduzeća “Orbis” iz Novog Sada, kako bi javnosti predstavili na šta će otići dodatnih skoro 47 miliona dinara za objekat koji je u funkciji već godinu dana.

Akva-park na Paliću, foto: NJ/Magločistač

Hemijsko pranje tobogana sa revitalizovanjem boje nakon perioda nekorišćenja, uz dolazak sertifikovanog lica proizvođača opreme „Polin“ iz Turske za davanje saglasnosti na izvedene radove i na upotrebu tobogana koštalo je 2.449.533 dinara.

„U periodu proteklom od prve faze radova došlo je do prljanja tobogana atmosferskim i biohemijskim delovanjem. Hemijsko pranje je neophodno da bi se tobogani doveli u estetski i sanitarno ispravno stanje“, navodi nadzor.

Dalje, 1,6 miliona koštala je izlivna građevina – retenzija, a 2,7 miliona razni radovi vezani za raster za travu.

Rampa za invalide koštala je ukupno 1.059.345 dinara. Uz 630.487,5 dinara za bravarske, limarske i stolarske radove potrebne za bezbednost korisnika. Izvedena je naknadno, pošto je postojala u osnovnom projektu, ali je „ukinuta zbog uštede i mogućnosti prilaza platou sa druge strane“.

 „U međuvremenu je utvrđeno da rampa pored toga što omogućava lakši prilaz licima sa invaliditetom predstavlja i najkraću fizičku vezu između objekta i spoljašnjih bazena“, navodi se u obrazloženju nadzora.

Foto: Magločistač (arhiva)

Rubovi oko bazena koštali su 1.400.470 dinara a izvedeni su zbog problema utvrđenih u izvođenju – prodor atmofserske vode u mašinske sale.

„U slučaju obilnih padavina zelena površina nije u stanju da upije velike količine vode, pa se i pored izvedenih kosina dešava da se atmosferska voda sa platoa ulije u prelivne kanale. Da bi se sprečio dalji prodor vode iz kompenzacionih bazena u mašinske sale, izvodi se prepreka za višak atmosferske vode“, navodi nadzor.

Dodatne muljne pumpe i šahtovi koštali su 3.280.000 dinara.

„Za vreme probnog rada bazena u kom je bilo loših vremenskih prilika kao i obilnijih padavina koje su u poslednje vreme česte, došlo je do potapanja mašinskih sala, odnosno do nemogućnosti prepumpavanja vode iz mašinske sale u odvodni sistem“, pravda izvođač.

Dok su lišće i ostala vegetacija zahtevali ugradnju rezervne muljne pumpe i filtera u vrednosti od 1.606.000 dinara.

Dodatni radovi na spoljašnjem sadržaju koštali su čak 11.822.325 dinara. Od čega čišćenje i uređenje prostora između akva-parka i fudbalskog terena 1.679.000 dinara. Dok je klima za mašinske prostorije koštala 1.214.400 dinara.

„Zbog greške u projektu, tj. neusklađenosti projektno-tehničke dokumentacije mašinskih instalacija i namene prostorija (elektro-projekat) prostorije kontrolne sobe i rack sobe, obe sa dosta elektronske opreme ostavljene su bez nezavisnog sistema hlađenja i priključene na centralni sistem koji zimi greje. Da bi se osetljiva oprema održavala u optimalnim uslovima dodate su split rashladne jedinice“, navodi nadzor.

Foto: Magločistač (arhiva)

Radovi na protivpožarnoj zaštiti koštali su dodatnih 6.032.190 dinara. O njemu se nadzor u svojoj saglasnosti nije izjašnjavao.

Radovi na ugradnji dodatne bazenske opreme pravdani su zbog jako zaprljane termalne vode koja ulazi u objekat, a kako bi se zadržao nesmetani rad bazenske opreme i instalacija, zbog čega je bila neophodna ugradnja specijalnog filtera za zadržavanje nećistoća, bez smanjenja protoka. Cena s pripadajućom opremom i radovima, te drugoj bazenskoj opremi je 3.444.356 dinara. Ni o ovome se nadzor posebno nije izjašnjavao.

Tu su i dodatni radovi na sistemu video-nadzora, protiv-provalnom sistemu, sistemu ozvučenja, sistemu dojave požara, proširenju elektroenergetskih instalacija, dok su radovi u cilju automatizacije i povećanja sigurnosti i bezbednosti rada sistema video-nadzora, protivpožarnom, kontrole pristupa, ozvučenja, kontrole ulaska i sistema dojave požara koštali 2.042.403,68 dinara.

Kada već pominjemo kontrolu ulaska, tu je i nabavka 4 bar-kod čitača za sistem kontrole ulaska i naplatu karata. Po ceni od 347.949,88 dinara.

„Sistem se dodaje da bi se u momentima pika posetilaca u letnjem periodu mogla ubrzati kontrola karata posetilaca u redu izlaženjem zaposlenog i pregledom ručnim čitačem bar-kodova sa karata“, navodi nadzor.

Komisija za tehnički prijem zahtevala je dodatnu ventilaciju u svim unutrašnjim, kao i ventlilaciju u spoljašnjim mašinskim prostorijama, što je koštalo dodatnih 4.706.900 dinara.

Pomenuta dva dokumenta su osnov za izmenu ugovora o javnoj nabavci za poslednju fazu radova, koji je tako izmenjen ukupno tri puta. Podsećamo da je još novembra prošle godine, cena ovog posla porasla za 83,7 miliona dinara.

Kada se na sve to doda i porez, ispada da je cena posla porasla sa prvobitno ugovorenih 441,9 miliona dinara, na konačnih 598 miliona dinara u poslednjoj fazi radova. Celih 156 miliona dinara više nego što je ugovoreno.

Po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan nastanka ovog teksta – 1.333.822 evra više u odnosu na prvobitno ugovoreno.

Akva-park izdat je avgusta prošle godine „Elit Paliću“ za cenu mesečnog zakupa u iznosu od 286.000 dinara, bez poreza, na period od 15 godina.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.