Helsinški odbor poziva na otpor antikulturnoj politici

Helsinški odbor poziva na otpor antikulturnoj politici

Izvor: Autonomija

28.06.2024

Kategorija: U fokusu

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji najoštrije je osudio naredbu Ministarstva unutrašnjih poslova kojom se prekida festival “Mirdita, Dobar dan” i pozvao institucije kutlure, stvaraoce i intelektualce da se suprotstave anticivilizacijskoj i antikulturnoj politici i pokažu solidarnost sa ljudima koji su uložili napor da se ovaj festival organizuje i stvaraocima čija su dela trebalo da budu predstavljena na ovoj manifestaciji.

Obrazloženje koje je Ministarstvo ponudilo da se manifestacija prekida zbog „ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“ ta organizacija ocenila je licemernim.

„Više je nego jasno da je ceo slučaj dobro isceniran i da postoji sprega između vlasti i ekstremnih desničarskih grupa koje su instrumentalizovane za opstrukciju aktivnosti organizacija ciivilnog sektora“, isitiče se u saopštenju.

Helsinški odbor upozorava da je odluka Ministarstva uznemirila građane, kulturnu javnost i stvaraoce kojima je stalo do mira i uspostavljanja kultrunih veza u regionu, a posebno sa stvaraocima saKosova.

Ono što naročito uznemirava, kako ukazuju, jeste nespremnost institucija da zaštite pravo građana na ostvarivanje kulturne razmene i slobodnu kulturnu produkciju.

„Višesedmična organizovana kampanja državnih funkcionera protiv održavanja festivala ’Mirdita, Dobar dan’ ugrožava osnovne slobode, produbljuje krizu u društvu i jača ekstremističke elemente“, upozoravaju iz Helsinškog odbora.

Dodaju da je zabrana festivala u suprotnosti sa kulturnom politikom koju je Helsinški odbor sa više od 60 kutlurnih delatnika predstavio javnosti i u kojoj se ističe da je neophodna suštinska kulturna razmena Srbije sa svim njenim susedima.

„Demokratsko društvo zasniva se na kulturi koja je komunikativna i otvorena prema drugima. Svaki pokušaj da se kulturi dodeli sporna uloga sluškinje nacinalnog identiteta i povlačenja granica, mora naići na osudu, protivljenje i otpor“, poručuju iz te organizacije.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.