Pred prvi dan leta uz tropsku vrućinu i “zamućeno nebo” zbog peska iz Sahare u atmosferi

Pred prvi dan leta uz tropsku vrućinu i “zamućeno nebo” zbog peska iz Sahare u atmosferi

Zamućeno nebo, foto: MS/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.06.2024

Kategorija: U fokusu

Leto će kalendaski početi sutra, 21. juna, a zajedno sa tropskim vrućinama, donosi nam i oblake peska iz Sahare, koji naše nebo čine “zamućenim”, navodi portal VojvodinaMeteo.

“Sa vrelim vazduhom sa severa Afrike, u naše krajeve je juče stigao i pesak iz Sahare, te će nebo narednih dana biti manje ili više zamućeno. Pesak bi u atmosferi trebalo da ostane sve do utorka”, navodi vojvodinameteo.rs.

U slučaju kiše i pljuskova uslediće, kako dodaju, i mokra depozicija peska, odnosno može se očekivati njegovo spuštanje na tlo posredstvom padavina, što najčešće i najlakše uviđamo po prljavim automobilima.

Kako dodaju, pojava peska u atmosferi utiče i na temperaturu vazduha, i to različito na dnevnu i noćnu:

“Zahvaljujući prisustvu peska u atmosferi, moguć je određen uticaj na prognozirane vrednosti temperatura, tako da maksimalne temperature mogu biti neznatno niže od prognoziranih, a noćne odnosno minimalne isto tako neznatno više od prognoziranih”.

Urednik portala Vojvodina Meteo Jovan Čabrilo objašnjava da se pesak nađe u atmosferi kada preko delova Sahare dune jači vetar i tada velike količine peska i prašine bivaju podignute sa površine, a potom pod uticajem baričkih sistema i njihovih strujanja mogu biti transportovane stotinama i hiljadama kilometara daleko.

“Tako dolazi i do porasta zagađenja vazduha, odnosno PM čestica, te do smanjene horizontalne vidljivosti. Takođe, dnevna svetlost je prigušena i lakše je posmatrati Sunčev disk bez naočara. Obzirom da sadrži i dosta minerala, pesak iz Sahare ima i svoju dobru stranu – može poslužiti kao đubrivo”, navodi Čabrilo.

Čestice peska, kako kaže, mogu poslužiti i kao nukleusi i pomoći formiranje oblaka i prljave kiše, a jasno je da utiče i na bilans zračenja.

“Dok su ranije sinoptičke situacije pogodovale da u proseku četiri puta godišnje pesak iz Sahare dospe u naše krajeve, sa klimatskim promenama taj broj znatno je povećan, na oko 15 godišnje”, objašnjaav Čabrilo.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.